2011/09/26

Absinthiade 2011 アブサンティアード2011

Absinthiade 2011


今年もまた年に一度のアブサン品評会、
”アブサンティアード”の季節がやってきました。10/1と10/2の2日間です。

今年もまたBar Tramチームスタッフは審査員として
参加することになりました。
フランスとスイスの国境近くの町、
かつてペルノ社がアブサン工場をつくり、
アブサンの首都として栄えたポンタリエという町で開催されます。
世界中からアブサンのプロデューサー、
販売関連,その他業界に関わる人たちと
アブサンファンが集まるこのイベントも
今年でなんと11回目となります。
良質のアブサンを作ることで有名なエミルペルノ蒸溜所や
フランソワギー蒸溜所があるこの町は
パリから約500キロ離れた、古い景観を残す美しい町です。


















今年はどんな新商品がエントリーし、
誰のアブサンが優勝するのでしょうか?
審査員は次々運ばれて来るラベルのないアブサンの
白濁する様の美しさ、香り、味の3項目を
評価、採点していきます。














absinthiade 2011
http://www.admdp.com/web/contacts/f_contac.htm


Bar Tram & Trench (i)

2011/09/10

キュブラー スイスアブサン 記念限定ボトル キュヴェ・ドゥ・サントネール




















































アブサン誕生は、1769年,フランスとの国境に近いスイス北部、
ヴァル ・デ ・トラヴェールで薬用として生ま れたのが最初で,
後にペルノ社創業者アンリ・ルイス・ペルノ氏がこの地を訪れ,
最初の蒸留器を設置し、 
現在では“アブサン誕生聖地”として広く知られています。


キュブラー社の前身、ブラックミント社は1863年 
創立後、ヴァル・ デ・ トラヴェールで 
アブサンだけを造っていたキュブラー家の3代目イヴ・キュブラーが買取り、
曾祖父が残した伝統的な秘法を継承し今日に伝えています。


曾ってオスカー・ワイルドが,爽やかな 香味と
透き通る緑色から
《緑の妖精 The Green Fairy又はLa Fee Verte La Fee Verte 》と呼び,
多くの詩人や芸術家達 を虜にしたという逸話が今も残っています。


しかし,ニガヨモギ成分のツヨンに精神障害があるとの風評で, 
1910年10月7日,当時のスイス政府は、
住民投票を行い、アブサンの製造・販売の全面禁止を発表したのです。
しかし、95年経た2005年3月1日 その誤審を
全面的に認め,アブサン製造・販売の公式解禁を 全世界に向けて発表し,
当時大きな反響を呼びました。


このリーダーシップを執ったのがキュブラー社で、 
2005年3月のスイス国内で、
次いで2007年10月16日のアメリカ国内で、
夫々解禁後最初に正式販売された
第一号アブサンとして認められています。 

このキュヴェ・ドゥ・サントネールは、
スイスで禁止法が発令された1910年10月7日から 100年経った 
2010年10月7日を記念して、3000本だけ造られた限定解禁記念ボトルです。 
正面ラベルには、 Cuvee du Centenaire 1910 – 2010 
と表示され、瓶裏面には解禁逸話が仏語、独語で載っています。 

(輸入元オザキトレーディング資料より)


解禁100年なら分かるが禁止から100年て何の記念だ?
っていう当を得たツッコミがお客様からありましたが
ともかく非常に美しいボトルです。
ちなみに中身は通常のキュブラーと同じです。

Bar Tram& Trench(i)


2011/09/07

Archive Spirits Sauvage Absinthe 1804





     We have been listening about the new Emile Pernot Distillerie project since last year . And finally we had a chance to try it last month .  The Absinthe SAUVAGE 1804 .

      "Sauvage" in French means wild or uncultivated . The name completly makes sense since Emile Pernot used the wild grown wormwood found in the mountains of Jura in France .  It must had been a hard process to find , cut and collect the enough amount of wormwood  located sporadic in the rocks of the mountains . Probably Dr Ordinaire (invertor of the Absinthe ) should had done the same hard work in the early days of absinthe over 200 years ago , before disttileries started to cultivated the wormwood in fields .








     The recipe used was taken from a never commercialized 1804 manuscript in the Oxygenee collection .What makes the absinthe Sauvage 2 times special .

     But that's not all . Sauvage absinthe had been matured for 18 months ,  something different since usually others absinthe are bottleled within at most one or two months of distillation .






      


      After the bottle was open , all the floral aroma filled the place .  The louche was slow and pleasent with which drop making a smoky little line towards the edge of the glass . The color was a not too heavy white greenysh like some absinthes but at the same time not too light . A wonderfull taste with the right balance of sweeteness and bitterness after taste . An extreme good absinthe .

   
 

     Cheers for Sauvage !!!! Bar Trench 

2011/09/02

Asmund Special Gammel Dansk




      Last year We had a post about the 26 types of herbs " Old Danish " bitter  Gammel Dansk . Some may remember the Label wich says " Gammel Dansk does you good in the morning , after the day's work , when you go hunting , on a fishing trip , or as an aperitif " . Everything still doing all good all the time but even better .

      In one of our trips to Europe last month , a short stop over in Denmark was enough to meet the new product of Danish Destillers Ltd (De Danske Spritfabrikker A/S ) , actually not so new ...they have been making since 2007 , The Gammel Dansk  Asmund Special .

      What is special about " Asmund Special " ? Try to think about  Gammel Dansk with all those herbs plus   Canadian maple syrup, Mexican vanilla, crushed Kenyan coffee and ground West African Forastero cocoa beans . All that complex taste got more complex but with a round smooth complexity . Plus Asmund Special is matured in a 350 litre french oak cognac barrels .





  

        " Skol " to the master blender  J.K. Asmund !!!



  

Bar Trench ( R )